WINO W LECIE - WĘGIERSKI SZPRYCER
Rozcieńczać drogie wino to dla wielu wręcz niewybaczalne.
Ale w lecie czy podczas niezobowiązujących spotkań lub przyjęć w ciepłe dni
można rozcieńczyć wino wodą, dodać lodu lub zrobić szprycer - mieszając lekkie wino z wodą sodową -
Węgry wręcz słyną z takiego rozwiązania i mają różne nazwy na tak sporządzone drinki
w zależności od proporcji wina i wody sodowej!
Poprzedni
Następny
WINO W LECIE - WĘGIERSKI SZPRYCER
Rozcieńczać drogie wino to dla wielu wręcz niewybaczalne.
Ale w lecie czy podczas niezobowiązujących spotkań lub przyjęć w ciepłe dni
można rozcieńczyć wino wodą, dodać lodu lub zrobić szprycer - mieszając lekkie wino z wodą sodową -
Węgry wręcz słyną z takiego rozwiązania i mają różne nazwy na tak sporządzone drinki
w zależności od proporcji wina i wody sodowej!
Poprzedni
Następny

Nie ma wina nad węgrzyna!

To słynne staropolskie przysłowie jest ciągle aktualne. Węgierskie wina od lat przyciągają fanów, zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia, a przede wszystkim są dobre! Węgrzy produkują wino już od 290 roku naszej ery, jest ono doskonałym przekaźnikiem Ich kultury oraz historii.

Szabo Pince Turan

Aromat intensywny, złożony z dojrzałych czerwonych owoców, kwiatów, z wyraźnymi niuansami korzennymi. Na podniebieniu gładkie, ale z wyczuwalną solidną strukturą. Bardzo bogate w taniny, aksamitne.

Szabo Pince Sargamuskotaly

Kolor delikatny, słomkowy. W nosie przede wszystkim kwiaty bzu. Ma lekką strukturę, wyraźną kwasowość, która nadaje mu rześkości i „pijalności”. Nie „za słodkie”. Raczej rześkie i wesołe.

Varszegi Csabagyongye

Bąbelkowe, lekko musujące, ma jasnożółty kolor, jego zapach przypomina kwiat winogrona, w smaku lekko muskatowy, owocowy, w stylu podobny do nowych win, co tylko wzmacnia dodany dwutlenek węgla.

Kovacs Pince Merlot

Jego zapach przypomina maliny i dojrzałej poziomki. Aksamitne kwasy. W jego posmaku poczujemy suszonych owoców, a w tle dyskretny drzewny smak umiarkowanie używanej beczki.

Varszegi Chardonnay

Jego kolor jest złotożółty, aromat maślany, z delikatnymi nutami waniliowymi, specjalną mieszanką dojrzałych owoców, banana, ananasa i delikatnej mineralności.

Nowości od SIMKÓ PINCE

logo simko

TOKAJI FURMINT DRY

białe, wytrawne

Jest to wyjątkowy przykład uprawy winorośli odnawialnej małej produkcji rodzinnej z południowej winnicy Kincsem w Tokaj-Hegyalja.

TOKAJI Hárslevelű - Sárgamuskotály

białe, półsłodkie

Unikalny klimat regionu winiarskiego Tokaj-Hegyalja, wulkaniczna gleba i kwiatowe aromaty.

TOKAJI Furmint Félszáraz

białe, półwytrawne

Dzięki doborowi nienaruszonych, dojrzałych winogron oraz delikatnej technologii świeże kwasy i owocowe smaki doskonale ze sobą współgrają.

Nowości od Lelovits Tamás Pincéje

logo lelovits

Kékfrankos

czerwone, wytrawne

Miękkość i elegancja idą w parze z określonymi męskimi charakterami. Genialne, rubinowe, czerwone wino o średniej budowie.

Portugieser

czerwone, wytrawne

Charakteryzuje się świeżością, owocowością i lekkością. Schłodzony pasuje do jasnych białych mięs, do dań z pomidorów.

A csudabogár

czerwone, wytrawne

ieszanka Merlot-Syrah-Cabernet Sauvignon. Lekka konsystencja, prawdziwy charakter bistro i restauracji z winami.

Nowości z winnicy Thummerer

thummerer logo2

BERTA EGRI CUVÉE

białe, wytrawne

Kolor jasno słomkowy, wyraźny, intensywny aromat. Odmiany Királyleányka i Leányka , technologia redukcyjna również przyczyniła się do rozwoju aromatów i przyjemnego charakteru wina.

BERTRAM EGRI CUVÉE

czerwone, wytrawne

Wino posiadłościowe. Średniogłęboki purpurowy kolor, umiarkowana zawartość taninów, przyjemne kwasy. Delikatna przyprawowe, z nutami owoców jagodowych, niewielkie ciało.

BOKRÉTA CUVÉE

białe, wytrawne

Lustrzana klarowność, blady zielonkawo-żółty kolor. Świeży, intensywny, kwiatowy zapach z lekko muskatowym charakterem. Na podniebieniu żywe, chrupiące kwasy.

W trosce o bezpieczeństwo i stan przesyłki, wina wysyłamy po 6 lub 12 butelek
w specjalnych zabezpieczonych kartonach z 5-cio warstwowej tektury.

Jeśli kupisz więcej win, wyślemy Ci kilka paczek ze względu na wymiary,
wagę i odporność na uszkodzenia.

W trosce o bezpieczeństwo i stan przesyłki, wina wysyłamy po 6 lub 12 butelek
w specjalnych zabezpieczonych kartonach z 5-cio warstwowej tektury.

Jeśli kupisz więcej win, wyślemy Ci kilka paczek ze względu na wymiary,
wagę i odporność na uszkodzenia.

Wino królów, król win

Słodkie Aszú to najsławniejsze, najwyżej cenione wino z Tokaju. Właśnie o nim mówiono „Wino królów, król win”. Również dzisiaj zachwyca i, zdaniem wielu, jest najlepszym słodkim winem świata.

Oryginalną metodę produkcji tych win opracowano na przełomie szesnastego i siedemnastego wieku. Ich tajemnica kryła się w procesie tak zwanej botrytyzacji. „Zepsucie” owoców jest pozorne. Powodująca je szlachetna pleśń Botrytis cinerea rozwija się tylko na powierzchni owoców. Wysusza je na miękkie rodzynki. Owoce te zbiera się pojedynczo. Każda kiść jest podczas winobrania przeglądana, oddzielając te najbardziej odwodnione.

Przechowuje się je w zbiornikach, w których wytłacza się bardzo aromatyczny syrop. To jeden ze składników win aszú. Drugim jest moszcz lub tzw. wino bazowe, do którego się je dodaje. Beczki z młodym winem umieszcza się w piwnicach wykutych w skałach pokrytych naturalną czarną pleśnią. Wino rozlewa się do butelek po 5, 6, 7 lub 8 latach dojrzewania.

Puttony lub po staropolsku – putnie to wiaderka, używane do odmierzania rodzynek wrzucanych do kadzi z tzw. winem bazowym. Im więcej wiaderek (od 3 do 6), tym wino słodsze, bardziej długowieczne i droższe.

Na rynku znajdziemy dziś wina mające od 3 do 6 puttonów oraz wina o nazwie Aszú Esszencia.

4 puttonyos Tokaji Aszú

Złożony, głęboki zapach. Zapach Aszú przeplata się z wyczuwalnym smakiem rodzynek, brzoskwini i egzotycznych kwiatów. Pełne, długie wino, w którym alkohol, kwas i cukier występują w harmonii. Najlepiej pić w temperaturze 10°C.

5 puttonyos Tokaji Aszú

Jest to najbardziej znane i najpopularniejsze wino deserowe regionu winiarskiego Tokaj-Hegyalja. Jego aromat i smak niosą w sobie całą elegancję szlachetnych win Tokaju.

6 puttonyos Tokaji Aszú

Rzadko robiono prawdziwy specjał winny. W tym specjalnym napoju ożywają historyczne tradycje pogórza tokajskiego. Polecany jako ukoronowanie na świąteczne okazje.