Turystyczna wizytówka Węgier będąca krainą winem płynąca, położona nad Balatonem, słynie z produkcji takich odmian jak dobrze znane: Merlot, Olaszrizling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc. Region podobny do Badacsony pod względem klimatycznym, w którym grona dojrzewają pod wpływem światła odbitego od Balatonu. Co odróżnia ten Rejon Winiarski od innych jest wapienna gleba, która wpływa na kwaskowatość winną. Tutejsze wina czerwone przypominają smakiem wina burgundzkie. Wizyta w tutejszych winnicach wielu przekona każdego degustatora, że dobre wino nie musi być słodkie i w kolorze czerwonym, wręcz przeciwnie. Najwyraźniej smakującym winem jest białe i wytrawne, pochodzące z piwnic na prowincji.

shadow1

Nagy&Nagy

Irsai Oliver

Białe, wytrawne

2014

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Zenit - Irsai Oliver

Białe, wytrawne

2014

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Sauvignon Blanc

Białe, wytrawne

2014

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Olaszrizling

Białe, wytrawne

2014

0,75l

shadow1

Balaton Bor

Białe, wytrawne

2015

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Ottonel Muscotaly

Białe, słodkie

2015

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Cabernet Sauvignon

Czerwone, wytrawne

2013

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Kéknyelű

Białe, wytrawne

2013

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Zenit - Irsai Oliver

Białe, półsłodkie

20–

1,5l

shadow1

Nagy&Nagy

Olaszrizling

Białe, wytrawne

2015–

1,5l