Szekszárd jest jednym z najstarszych, mało znanych na całym świecie obszarów uprawy winorośli na Węgrzech, którego produkcja win sięga dwóch tysiącleci. Obszar obejmujący 2200 hektarów winorośli, otoczony przez siedem wzgórzy, słynie ze szczepu gronowego jakim jest Kadarka, która trafiła na Węgry z Albanii wraz z okupacja Turecką. Rubinową Kadarkę o korzennym aromacie i przyjemnej miękkości cechuje aksamitny smak mający wielu zwolenników w Polsce. Na lessowych terenach szekszardu uprawia się z czerwonych odmian również Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Szekszard Bikavér. Jedynie Eger i Szekszard maja prawo do używania tej nazwy. Z białych odmian szczepów wytwarza się głównie Olaszrizling oraz Chardonnay.

shadow1

LICS

Szekszardi Nora-Bora

Różowe, wytrawne

2015

0,75l

shadow1

LICS

Szekszardi Cabernet Franc

Czerwone, wytrawne

2009

0,75l

shadow1

LICS

Szekszardi Cheers-egi

Białe, półwytrawne

2016

0,75l

shadow1

Nagy&Nagy

Olaszrizling

Białe, wytrawne

2014

0,75l