KROPLA HISTORII

Węgry są jednym z najważniejszych producentów wina wschodniej Europy mające swoje własne charakterystyczne szczepy gronowe. Wyróżniamy 22 rejony winiarskie produkujące około 5 milionów hektolitrów wina rocznie. Sięgając historii, w czasach monarchii habsburskiej teren Węgier był przeznaczony na zasobny spichlerz, jednak w II połowie XIX wieku kraj przeszedł modernizacje gospodarczą, która przyczyniła się do wprowadzenia pierwszej na świecie formalnej legislacji wina oraz powstania wielu cenionych winnic znanych na całym świecie.

WINA WĘGIERSKIE

Produkcja Win na terenie Węgier jest szeroko rozwinięta. Wytwarzane są tu wina białe, czerwone oraz różowe. Kraj podzielony jest na 22 rejony winiarskie, z których każdy charakteryzuje się nawet 1000 letnia tradycja winiarska. Podobno tutejsi sommelierzy potrafią ocenić zawartość alkoholu w winie na podstawie prędkości, z jaką trunek spływa po ściankach kieliszka.

Wina czerwone
Produkuje się je z ciemnych szczepów winogron. Kolor wina zależy od sposoby miażdżenia skórek winogron czerwonych, fioletowych bądź czarnych. Ze względu na drobne niuanse w kolorze takich win, wyróżniamy purpurowe, rubinowe, wiśniowe, czarno-czerwone i ceglaste.

Wina białe
Istotną różnicą między białym i czerwonym winem, prócz koloru winogron użytych do jego wytworzenia, jest sposób fermentacji. Przy winach koloru białego fermentacja odbywa się bez udziału skórek oraz pestek owoców. Ponadto biały kolor trunku zależny jest od czasu, przez jaki skórki winogron przebywają w kadziach z winem

Wina różowe
Produkcja win różowych jest zbliżona do produkcji win czerwonych, jednak po maceracji owoców, ich fermentacja trwa do najwyżej kilkunastu godzin. Powoduje to, że do trunku przedostaje się jedynie niewielka ilość barwnika.

DLACZEGO...

Mówiąc Węgry myślimy Tokaj?

To nie tylko rodzaj wina, ale również nazwa północno-wschodniego regionu winnego Węgier. Prawdziwy tokaj przygotowywany jest z winogron odpowiednich odmian, spośród których najpopularniejsze to Furmint i Hárslevelű. Dozwolone jest jednak stosowanie zamiennie takich odmian jak Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, czy też Kabar.

Ciekawostką dotycząca produkcji Tokaja, która nadaje mu charakterystycznej słodyczy, jest użycie do jego produkcji ekstremalnie wysuszonych winogron dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea. Uzyskany z nich moszcz mieszany jest z winem z dojrzałych gron, które nadaje szlachetnego smaku.

Barwa tego wina deserowego jest zawsze biała.

Z wytworzeniem Tokaja wiąże się również legenda sięgająca czasów XIII wieku, związana z najazdem Tatarskim. Węgierscy plantatorzy wówczas ukrywali się w warowniach, lecz gdy najeźdźcy cofnęli swoje oblężenie, wrócili oni do swoich domostw z przekonaniem o stratach jakie poniosą z powodu zbyt późnego zbioru. Spodziewając się podłego trunku, wytworzyli ze zbiorów wino, które okazało się być doskonałym winem deserowym. Tak powstało najsłodsze z tokajskich win, aszú.

Za czasów panowania Ludwika XIV Tokaj zyskał miano króla win „Vinum Regum, Rex Vinorum”.. Na Węgrzech produkuje się dwa rodzaje popularnego Tokaju: Tokaj Szamorodni będący zarówno wytrawny, jak i słodki, często podawany jako aperitif, oraz Tokaj Aszú wytwarzany według restrykcyjnych przepisów, dojrzewający w dębowych beczkach, którego słodkość zależy od czasu jego leżakowania.

Egri bikaver jest tak ważny dla Węgrów?

Wina pochodzące z Rejony Eger, z powodu szerokości geograficznej w której są produkowane, określane są mianem win burgundzkich, gdyż zachowują swoista elegancję oraz złożony smak pomimo innej budowy niż wina południowe.

Legenda głosi, że wino pochodzi od słynnego incydentu podczas osmańskiego oblężenia Egeru w 1552 roku, kiedy to węgierskie oddziały zostały przyłapane przez tureckich zwiadowców na piciu dużej ilości ostrego czerwonego wina. Widząc przekrwione oczy, poplamione krwią brody i ogniste temperamenty pijących wino Węgrów, tureccy żołnierze pobiegli do kapitana, upierając się przy tym, że Węgrów nie można pokonać, bo wypili byczą krew, która dodała im nadludzkiej siły.

Co roku w dzień świętego Donata odbywa się Festival Egri Bikavér. Nie jest to zwyczajny festiwal winny połączony z degustacją. W czasie trwania Święta Byczej Krwi, można doświadczyć miasta Eger wszystkimi zmysłami, przy dźwiękach folkowej muzyki oraz wytrawnym daniom Egerskich kucharzy.

REGIONY WIN

1. Nagy-Somló

2. Balaton

3. Etyek

4. Szekszárd

5. Hajós-Baja

6. Csongrád

7. Mátra

8. Tokaj

9. Kunság

10. Bükk

11. Pécs

12. Tolna

13. Eger

RÓŻNICE KLIMATU

Węgry w dużej mierze charakteryzuje klimat kontynentalny, jednakże zachód terytorium poddany jest dużym wpływom powietrza oceanicznego w porównaniu do terenu południowego, który posiada cechy śródziemnomorskie. Generalnie Węgry określany jest mianem kraju ciepłego z dużymi spadkami temperatur w nocy i krótkimi, mroźnymi zimami.